Java Script, AJAX, jQuery, Angular.js, Node.js ve Java Scripting Geleceği




Java Script nedir, nasıl gelişmiştir, geleceği var mıdır, öğrenmeye değer mi? Kariyer planında yer verilir mi?

Original source


5 responses to “Java Script, AJAX, jQuery, Angular.js, Node.js ve Java Scripting Geleceği”

  1. Hocam Angular JS MVC değil MVVM tasarım desenine sahiptir. Model View Whatever , Controller yapısı yerine son katmanı kodlayıcıya bırakmış olup esneklik kazandırmak istemişler, ne bilim belkide kodu yazdıkdan sonra son taraf bir desene girmediğinden de kıvırıyoda olabilirler, kısaca biz Model View Koyver gitsin diyoruz.

  2. Duzeltme 1 : Sohbet programlari icin artik AJAX kullanilmiyor. Su an socket kullanilmakta.

    Duzeltme 2 : jQuery nin kullanilma amaci AJAX i desteklemesi, kullanicinin eylemlerini takip etmesi yada penceler arasinda gecisin yapilmasini degil. Bunlarin hepsini saj JS de yapabiliyoruz zaten. ornegin :

    // Ajax icin bu kod
    var ajax = new XMLHttpRequest();
    // kullanici eylemlerini takip etmek icin
    document.body.addEventListener("event", function(e){
    //event olarak ne sectiyseniz yapildiginda ortaya cikacak olan islemler.
    })

    Yukarida verdigim kod ornekleri AJAX in kendi functionlarindan cok daha kolay ve hizli. AJAX in kullanilma amacina gelirsek, genelde oyun gibi grafik islemede kullaniyoruz. Yuksek matematik isteyen animasyonlarda kullaniyoruz ancak son donemde cikan vuejs gibi freamworkler jQuery nin sonunu getirmis durumda.

    Duzeltme 3 : MVC mantiginin hayata gecirildigi yer ilk olarak angular degil. Mithriljs ilk olarak hayata gecirmistir. Ancak angulara google destek verdigi icin bu kadar cok un kazanmistir.

    Duzeltme 4 : Angular JS nin basarisi diye bir sey yok. Tek bir basarisi var o da Google tarafindan desteklendigi icin cok buyuk gelistirici kitlesi var. Bunun disinda en az jQuery kadar yavas bir freamwork. Zaten biz buyuk platformda kullanmiyoruz. Bunun sebebi angular 2 de dahil olmak uzere load time i cok yuksek olmasi ve vitrual dom kullanmadigi icin herhangi bir degisiklikte tum dom yapisini guncelliyor olmasi. Eger siz surekli veri guncellemesi yapan bir sitem yaziyorsaniz ve bu angular ile yazilmis ise cok saglam bir bilgisayara ihtiyac duyuyorsunuz.

    NOT : Ben su an sadece Javascript ile e-ticaret sistemi, mesajlasma sistemi, sosyal medya yonetim sistemi, fatura sistemi, cesitli masaustu appler ve mobil app ler yaptim. Bir cok dilden cok daha hizli oldugunun garantisini veririm. Tabi bu durum nasil yazdiginiz ile de alakali.

  3. Selamlar hocam. Çok iyi anlatmışsınız. Ağzınıza sağlık. Sormam gereken bir soru olacak size. Ne kadar doğru anladım bilmiyorum ama siz Angular.js'den ve MVC yapısından bahsedince, PHP için kullanılan Laravel framework'ü aklıma geldi. Çünkü biliyorsunuz ki Laravel'de de amaç MVC yapısına uyarak kod yazmak. Bu durumda Angular.js için Laravel'e benzer bir framework'tür diyebilir miyiz? Yoksa o kısmı ben mi aklımda yanlış değerlendirdim?

Leave a Reply